Трудове навчання 9 клас

Трудове навчання 9 клас

1 урок Вступ. Вибір об’єкта проектування.

Вибір етнічного стилю та виробу для виготовлення

Останнім часом різні етнічні стилі набувають популярності, додаючи барв у наше життя. Фольклорні візерунки, традиційні національні фасони, натуральні тканини та матеріали з різних країн світу — це основа виготовлення виробів у етностилі. Вироби, виготовлені вручну, зберігають тепло рук майстра та мають певну історію.

Дуже ефектно в інтер’єрі виглядають посуд, меблі, текстильні вироби й обереги.

Україна також має особливі етнічні вироби. Це — ляльки-мотанки, різдвяні маски, солом’яні павуки, дідухи та інші предмети інтер’єру.

Вироби, виготовлені в українському етностилі:

Види українських етнічних виробів:

Ляльки-мотанки — це вузлові ляльки, яких майстрували з домотканої тканини. Наповнювали їх крупами, травою. Часто мотанки не мають рук і ніг, виразною частиною є лише голова. Риси обличчя відсутні або з хрестом, виготовленим кольоровими нитками, який символізує сонце. Мотанки бувають різного призначення: оберегові, обрядові, сувенірні та які використовують як іграшки.

Традиційною прикрасою оселі в Україні на різдвяні й новорічні свята був солом’яний «павук», зроблений із трикутників. Він був не тільки прикрасою, а й елементом гармонії простору. «Павуків» підвішували в хаті на довгій волосині з конячого хвоста, а завдяки руху повітря від вхідних дверей і від палаючої печі «павук» повертався в різні боки. Уважали, що, постоявши під «павуком», можна позбутися негативної й набути позитивної енергії.

Здавна новорічні свята українці святкували з щедрівками, піснями з елементами театрального дійства, а традиційним персонажем такої вистави була маска кози — своєрідний символ родючості й добробуту.

Одним із найдавніших і поширених в Україні видів декоративно-ужиткового мистецтва було геометричне різьблення по дереву, що вирізняється різноманітністю прийомів художнього оздоблення дерев’яної поверхні. Різьблення виконують одним інструментом — ножем-косяком, яким створюють різноманітні за формою й ритмом візерунки для прикраси предметів домашнього вжитку й інтер’єру.

Сучасний етнічний стиль у дизайні предметного середовища:

Виготовлення в’язаного чохла для мобільного телефону

Обрядові свята на Великдень не бувають без кошика з писанками — яйцями, розписаними традиційними символами за допомогою воску й барвників. Українська писанка має понад 100 символічних малюнків: сонце, хрест, дерево життя, трикутник, зірка, безконечник, дубове листя, квітка, зозуля тощо. Важливе значення мають кольори на писанках.

Виготовлення браслета з бісеру в етнічному стилі.

Послідовність виготовлення вишитої краватки-метелика

Дідух — це солом’яний оберіг, що втілював дух предків, дідів, був символом доброго врожаю, злагоди в родині, достатку в домі. Він привносив у родину святковий різдвяний настрій і затишок. Дідух — це сніп із добірних колосків жита, пшениці або вівса, перев’язаний таким чином, що має «голову», три або п’ять «ніг». Його прикрашали стрічками, маківками, сухоцвітами.

Послідовність виконання традиційного дідуха техніками плетіння та обмотування

Український етностиль в аксесуарах:

 

Залишити коментар